Menu

Een (wit)gouden greep: asperges op het menu!

Geplaatst op 26-04-2019 door Redactie

Het aspergeseizoen is weer begonnen! Ieder jaar mogen we in Nederland een paar
maanden genieten van de smaakvolle seizoensgroente. Voor jou als
foodtruckondernemer dus hoog tijd om ‘het witte goud’ door te voeren in je menu.

Wanneer het aspergeseizoen precies start, is ieder jaar weer een verrassing. Dat is namelijk
helemaal afhankelijk van het weer. De eerste asperges steken in de lente de kop op, en
worden ongeveer vanaf half april geoogst. Wat wel vaststaat: na 24 juni (Sint Jan) steken de
boeren geen asperges meer. In de tussentijd genieten we volop van de witte, groene of zelfs
paarse groente! Ook de bezoekers van jouw foodtruck?

  • Nederlandse oogst

    In Nederland zijn we vooral bekend met de witte en de groene asperges. Het grote verschil
    tussen de drie soorten asperges is dat de groene en paarse de zon wel hebben gezien,
    terwijl de witte asperges volledig onder de grond groeien. Asperges zijn rond deze tijd van
    het jaar het populairst, omdat ze dan van Nederlandse bodem komen. Vooral in Brabant en
    Limburg groeien ze veel. Asperges zijn in het ‘Hollandse aspergeseizoen’ goedkoper om in
    te kopen. Omdat de groente geen lange weg aflegt, belandt ‘ie bovendien verser op het bord.

    Nederlandse oogst
  • Witte asperges

    Werk jij graag met verse regioproducten uit het seizoen? Dan laat je het aspergeseizoen niet
    zomaar aan je voorbijgaan. Witte asperges zijn zacht en mild van smaak en daarom goed te
    combineren met ei en ham. Ideaal voor een chique brunchgerecht. Voeg er een botersausje
    en krieltjes aan toe voor hét klassieke aspergediner. Ook in de combinatie met zalm en
    cherrytomaatjes komt de smaak van asperges goed naar voren. Of ga voor een
    experimentje. Wat dacht je bijvoorbeeld van pasta met asperges, een salade met
    aspergelinten en framboosjes of een flammkuchen met asperges en andere lentegroenten?
    Of zelfs asperge-bitterballen? Tijd om te experimenteren dus! Restjes, schilletjes en ‘minder
    mooie’ exemplaren verwerk je lekker makkelijk in een smaakvolle aspergesoep. Lekker met
    hamreepjes, gerookte vis, Hollandse garnaaltjes óf gewoon vega!

  • Groene asperges

    Waar we in Nederland dol zijn op de witte asperge, zijn ze in Italië helemaal weg van de
    groene variant. De groene asperge is iets sterker en pittiger van smaak; dat heeft te maken
    met het feit dat de groene asperges de zon wél hebben gezien. De groene asperge doet het
    goed in een hartige taart, met ei en ricotta. Maar de groene groente kan ook goed
    gecombineerd worden met stevigere smaken, zoals Parmezaanse kaas, gedroogde ham,
    spek en pittige sauzen. Of maak ze klaar op de barbecue, dan krijgen ze van die mooie
    grillstrepen én een rokerige smaak.

  • Paarse asperges

    De paarse asperge heeft een zoete smaak, het is de meest zeldzame van de drie. Echt een
    verrassend en exclusief ingrediënt op de menukaart van jouw foodtruck. Net als groene
    asperges, groeit de paarse variant ook boven de grond. Paarse asperges zijn heel veelzijdig,
    je kunt ze koken, grillen of bakken, net zoals de witte en groene variant. Door hun zoetheid
    zijn ook rauw heerlijk, bijvoorbeeld in een salade.

  • Gezond en slank

    Naast dat de asperges in het aspergeseizoen kraakvers en relatief goedkoop zijn, zijn ze ook
    nog eens gezond. Asperges bevatten nauwelijks calorieën, zo’n 20kcal per 100 gram. Even
    ter vergelijking: je moet bijna een kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen
    als een chocoladereep van 75 gram. Ook zit de lentegroente vol met vitamines, zoals
    vitamine K, C, B1, B2 en E. Dat maakt asperges goed voor het hele lijf: van een goed
    werkend immuunsysteem tot sterke botten en glanzend haar! Het enige nadeel? Je urine
    gaat een beetje stinken van asperges. Dat komt omdat asperges rijk zijn aan
    zwavelhoudende stoffen, die worden in je lichaam omgezet in zwavelhoudende
    verbindingen. Die belanden in je nieren en vervolgens plas je ze weer uit. Niemand hoeft
    zich daarvoor te schamen; het is heel normaal en zelfs gezond.

    Na 24 juni worden aspergeplanten met rust gelaten, zo krijgen ze ruim de tijd om aan te
    sterken. De zon geeft nieuwe energie, en dat levert ons volgend voorjaar weer smaakvolle
    asperges op! Tot die tijd is het witte goud (net als het paarse en groene) beschikbaar voor
    jouw creatieve ideeën. Experimenteren maar!

Archief
Deel dit artikel

Gastbloggen?

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers voor ons platform. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Contact opnemen
« Vorige
Bericht 87 van 210
Volgende »