Menu

Foodtruck in België: Wetten, regels en vergunningen

Geplaatst op 20-06-2018 door Redactie

Een foodtruck beginnen: daar komt een hoop bij kijken! En dan hebben we het niet over het regelen van een truck. Nee, we hebben het hier specifiek over het papierwerk dat nodig is om überhaupt vanuit je foodtruck maaltijden te verkopen. Vandaar dat we dit artikel wijden aan de uitleg van verschillende wetten, regels, vergunningen en ontheffingen waarmee je te maken krijgt als foodtruck-eigenaar. Interesse in het beginnen van een foodtruck? Kijk dan ook even hier.

  • Machtiging ambulante handel

    De Standplaatsvergunning is essentieel voor iedere foodtruck-eigenaar die op een openbare plek of standplaats wil verkopen. Het geeft het recht om vanuit een voertuig of kraam te verkopen op een plek die openbaar toegankelijk is. Deze vergunning is aan te vragen bij de gemeente. De kosten voor een standplaatsvergunning lopen uit een en zijn afhankelijk per gemeente. Deze vergunning geeft enkel toestemming tot staan en verkopen op een openbare plek in deze specifieke gemeente. Voor de verkoop van (vers bereid) voedsel en/ of alcohol gelden bijkomende verplichtingen.

    Machtiging ambulante handel
  • Eetwarenvergunning

    Voor het fabriceren, invoeren, in handel brengen, verpakken en transporteren van voedingsmiddelen is de Eetwarenvergunning van toepassing. Als foodtruck-eigenaar dien je dus een eetwarenvergunning te hebben om legaal maaltijden klaar te maken en te verkopen. Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) controleert bij aanvraag tweemaal de instantie. Deze twee controles gebeuren allebei op een willekeurig, onaangekondigd moment.

    Tijdens de eerste inspectie wordt onderzocht of jouw foodtruck voldoet aan de wettelijke eisen. Is dit het geval, dan krijg je een voorlopige Eetwarenvergunning. Ook de tweede inspectie gebeurt willekeurig, drie tot zes maanden na de eerste, om een definitieve erkenning uit te reiken als je nogmaals voldoet aan de wettelijke eisen. Het is belangrijk om te weten dat je pas mag starten met je onderneming na de eerste goedgekeurde controle.

  • Evenementenvergunning

    Sta je met je foodtruck op een (foodtruck-)evenement, is de evenementenvergunning niet op jou specifiek van toepassing. Dit heeft de organisatie dan al geregeld. Maar mocht je zelf een (foodtruck-)evenement willen organiseren op een openbare plek, of leegstaand pand, dien je eerst een evenementenvergunning aan te vragen bij de gemeente. Het kan zijn dat enkel een melding bij de gemeente genoeg is, bijvoorbeeld bij een kleinschalig evenement. Speelt er muziek op je evenement? Dan dien je auteursrechten te betalen via Sabam. Ook voor het (professioneel) afsteken van vuurwerk op je evenement, het plaatsen van tenten, podia, etc en schenken van sterke dranken gelden aparte vergunningen. Deze zijn tijdelijk van kracht.

    Evenementenvergunning
« Vorige
Bericht 129 van 208
Volgende »